ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup 24 Mαΐου: Tην ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ τονίζουν όλοι οι αξιωματούχοι

Eurogroup 24 Mαΐου: Tην ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ τονίζουν όλοι οι αξιωματούχοι
EPA

Το στίγμα των προθέσεών τους έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσερχόμενοι στο Eurogroup. Αν και οι περισσότεροι άφησαν να φανεί μια αχτίδα αισιοδοξίας για συμφωνία σήμερα, τα «αγκάθια» της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά  και των διαφορετικών προσεγγίσεων για το ζήτημα του ελληνικού χρέους παραμένουν. 

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε φτάνοντας στο Eurogroup πως «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι ένα πιεστικό πρόβλημα».

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε πως χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία. «Θα πρέπει να συζητήσουμε με το ΔΝΤ», είπε.

Σε παρόμοιο κλίμα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε πως στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο. «Υπάρχουν χώρες που θέλουν την παρουσία του και για αυτό δεν είναι επιλογή να συνεχίσουμε χωρίς αυτό», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα και αυτά φαίνονται στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Δεν θα γίνει κούρεμα στο χρέος, ξεκαθάρισε. Αυτό που θα δούμε είναι το ετήσιο βάρος. Αν χρειαστεί θα κινηθούμε για να άρουμε αυτά τα προβλήματα», είπε.

Για την λοιπή αξιολόγηση ανάφερε πως θα υπάρξει ενημέρωση από τους θεσμούς. «Σήμερα θα ακούσουμε από τους θεσμούς αν ψηφίστηκαν όσα έπρεπε με το σωστό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έκανε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. Ελπίζω να έχουμε πλήρη συμφωνία και να προχωρήσουμε περισσότερο», είπε

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως ελπίζει σήμερα να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και με τη συμμετοχή όλων των θεσμών. «Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Ο Eπίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Όλα αυτά, είπε ο Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Σαπέν: H Γαλλία συνδετικός κρίκος μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνάντηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ’ απ’ όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ