ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Αλεξιάδης: Όποιος δεν έχει αποδείξεις θα χάνει από το αφορολόγητο

Τρ. Αλεξιάδης: Όποιος δεν έχει αποδείξεις θα χάνει από το αφορολόγητο
EUROKINISSI

Πέρα από το 24% στον ΦΠΑ και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει την επιβολή επιπρόσθετου φόρου στην βενζίνη, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ωστόσο, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε πως η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί και εξετάζεται χωρίς να έχει υιοθετηθεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δυσκολεύεται να καταβάλλει μεγάλα τέλη κυκλοφορίας, έτσι θα πληρώνει μέρος τους εφάπαξ, και το υπόλοιπο θα περάσει στη βενζίνη μέσα από μια μικρή αύξηση.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το μέτρο αυτό θα ωφελήσει όσους έχουν μικρή κατανάλωση βενζίνης και θα επιβαρύνει όσους έχουν μεγάλη κατανάλωση, ενώ είναι πρακτική που ακολουθείται και από άλλες χώρες.

«Όσο αυξάνεται το εισόδημα θα αυξάνεται και το πόσο των αποδείξεων που θα μαζεύει ο πολίτης» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης σχετικά με το αφορολόγητο.

«Όποιος έχει μεγάλο εισόδημα πρέπει να συμβάλλει στα φορολογικά βάρη, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό εισοδήματος του σε αποδείξεις, όποιος δεν έχει αποδείξεις θα χάνει από το αφορολόγητο του» δήλωσε.

«Το φορολογικό σύστημα είναι μια αναγκαιότητα και είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε μέσα από εκεί που οδηγηθήκαμε», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, τα μέτρα που ψηφίστηκαν έχουν στόχο να δώσουν ανάσα στους πολίτες» σημείωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός παράλληλα είπε πως πρέπει να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων ώστε να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ενώ κάλεσε τους φορολογούμενους να σπεύσουν να κάνουν τις δηλώσεις τους.

Αναφορικά με την χρήση του πλαστικού χρήματος, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι από ένα όριο και πάνω θα υπάρχουν ηλικιακοί και γεωγραφικοί περιορισμοί.

«Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί για ό,τι άλλο θέλετε, αλλά να κατηγορηθούμε ότι πάμε να δημιουργήσουμε υπουργεία offshore όταν κάνουμε ελέγχους και έχουμε βάλει στο στόχαστρο τη διαφθορά; Αυτό είναι πολιτικό ανέκδοτο», σχολίασε αναφερόμενος στο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου επιτρέπει την κατοχή υπεράκτιας εταιρείας σε υπουργούς, βουλευτές και γενικούς γραμματείς.

«Στη λίστα Λαγκάρντ κάναμε τρία χρόνια να βρούμε ένα όνομα, και στη λίστα Μπόργιανς κάναμε τρεις εβδομάδες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την άμεση κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή για τα καπνικά προϊόντα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την απόκρυψη κεφαλαίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ