ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις επιτροπές για τις αντικειμενικές αξίες μέσα σε 40 μήνες

Τέσσερις επιτροπές για τις αντικειμενικές αξίες μέσα σε 40 μήνες
Eurokinissi

Επιτροπή για τη μελέτη του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της βάσης δεδομένων με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, συνέστησε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στη 16μελή επιτροπή εκτός από το υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπούνται η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΚΕΔΕ, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι, η ΠΟΜΙΔΑ, ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος και η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

Έργο της επιτροπής είναι η μελέτη όλων των στοιχείων που υπάρχουν σχετικά με τις αξίες των ακινήτων και η εύρεση τρόπου υλοποίησης και θεσμοθέτησης της βάσης δεδομένων αξιών ακινήτων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Ακόμη, η επιτροπή θα εξετάσει τις πηγές από τις οποίες θα αναζητηθούν τα στοιχεία αξιών ακινήτων που σε διαρκή και περιοδική βάση θα ενημερώνουν την εν λόγω βάση δεδομένων.

Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ομάδα εργασίας που συστήνεται μέσα σε διάστημα 40 μηνών για την μελέτη και διαμόρφωση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Τον Απρίλιο του 2013 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας είχε αναθέσει σε ειδική επιτροπή την αξιοποίηση των προτάσεων ομάδας εργασίας που είχε συσταθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που θα βασιζόταν στη δημιουργία «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» με τη συλλογή στοιχείων από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις σε όλη την επικράτεια.

Ακολούθως με απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου 2014 συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή με έργο τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούσαν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Γιατί χρειάστηκε νέα επιτροπή

Η εν λόγω επιτροπή θα έπρεπε μέχρι το τέλος Αυγούστου 2014 να έχει εκπονήσει πρόγραμμα δράσεως για την επίτευξη των σκοπών της, μέχρι τον Ιανουάριο 2015 να έχει καθορίσει και αναπτύξει τις απαραίτητες μεθοδολογίες εκτιμήσεως αξιών ακινήτων ανά κατηγορία και να έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφόρηση για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο 2015 θα έπρεπε να έχει εκπονήσει ένα σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων. Τέλος, θα έπρεπε μέχρι τον Ιανουάριο 2016 να έχει καταρτίσει Δείκτη Τιμών Ακινήτων για το σύνολο της χώρας.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν τελεσφόρησε και έτσι οδηγηθήκαμε στη δημιουργία της νέας επιτροπής από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ