ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην περίπτωση Brexit οι γαλλικές τράπεζες θα αποχωρήσουν από το Λονδίνο

Στην περίπτωση Brexit οι γαλλικές τράπεζες θα αποχωρήσουν από το Λονδίνο

Το σενάριο την απόσυρσης των γαλλικών τραπεζών από το Λονδίνο αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η γαλλική κεντρική τράπεζα στη εξαμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα.

Το δημοψήφισμα θα διαμορφώσει τον ρόλο της Μ. Βρετανίας στο παγκόσμιο εμπόριο και η γαλλική κεντρική τράπεζα αναφέρει πως τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτουν τα εργαλεία ώστε να διαχειριστούν μια απροσδόκητη χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα αν υπερισχύσει η καμπάνια του Leave.

Επιπλέον, οι γαλλικές τράπεζες θα μπορούσαν να επαναφέρουν σε γαλλικό έδαφος ορισμένες από τις δραστηριότητές τους που τώρα εδρεύουν στο Λονδίνο, όπως αυτές που αφορούν τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, καθώς και χρηματιστηριακές δραστηριότητες, όπως τα παράγωγα.

Όμως ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει τις γαλλικές τράπεζες να επανεξετάσουν την έκθεσή τους στις βρετανικές αντισυμβαλλόμενες τράπεζες, την οποία η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει στα $228 δις στο τέλος του 2015.

«Αν η Μ. Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., οι γαλλικές τράπεζες θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους σε ευρωπαίους αντισυμβαλλόμενους», αναφέρει η Τράπεζα της Γαλλίας.

«Το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αν οι θυγατρικές τραπεζών τρίτων χωρών στο Λονδίνο (ειδικά αυτές των ΗΠΑ) μεταφερθούν σε άλλα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα».

Τα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα, όπως το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο και το Παρίσι, ανυπομονούν να προσελκύσουν ένα μεγάλο μερίδιο από τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου αν τελικά επιλέξει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ