ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανήσυχος από το Brexit ο ελληνικός τουρισμός

Ανήσυχος από το Brexit ο ελληνικός τουρισμός

Με ανησυχία παρακολουθούν τις τελευταίες ώρες τις εξελίξεις γύρω από το Brexit οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις , δεδομένου ότι η βρετανική αγορά αποτελεί μια παραδοσιακή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.

Το 2015 οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14,7% και διαμορφώθηκαν στους 2,39 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Επίσης, αύξηση κατά 30,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,027 δισ. ευρώ.

Η ισχυρότερη του ευρώ στερλίνα έδινε διαχρονικά ακόμη και στους μη εύπορους Βρετανούς τη δυνατότητα να κάνουν πολυήμερες διακοπές στην Ελλάδα. Πέρυσι το καλοκαίρι η ισοτιμία βρετανικής λίρας - ευρώ ήταν στα 1,43 και πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,24, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την αγοραστική δύναμη των Βρετανών.

Τις σοβαρές ανησυχίες του για τις συνέπειες του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε ήδη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Σοκ και δέος: παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! Καταλυτικές και απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ