ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται τα POS, μειώνονται οι προμήθειες

Αυξάνονται τα POS, μειώνονται οι προμήθειες

Σημαντική αύξηση καταγράφουν στην ελληνική αγορά τα τερματικά μηχανήματα ανάγνωσης καρτών, τα λεγόμενα POS, κάτι που αποδίδεται αφενός στα capital controls, αφετέρου στις προαναγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου με από δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες ή ηλεκτρονικά.

Μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης, κ.α..

Υπολογίζεται ότι ο ρυθμός τοποθέτησης νέων τερματικών σε καταστήματα, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 5.000 με 6.000 το μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο βοηθά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών που έχουν ρίξει σημαντικά το κόστος αγοράς ή ενοικίασης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς για να υπάρξει ικανοποιητική κάλυψη για τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα πρέπει σε όλη την Επικράτεια να υπάρχουν εγκατεστημένα περίπου 450.000 με 500.000 τερματικά POS. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα εγκαταστημένα τερματικά σε όλη την χώρα δεν ξεπερνούν τα 300.000.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πάντως ότι οι προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση POS μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών, έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να σημειωθεί δε πως το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ