ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καλό δρόμο τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

Σε καλό δρόμο τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

Προς υλοποίηση βαίνει ο στόχος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ το 2016.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη Fraport και τον όμιλο Κοπελούζου και έτσι θα εκταμιευθούν τα 1,234 δισ. ευρώ του εφάπαξ τιμήματος. Για να γίνει αυτό πρέπει να επιλυθεί σειρά τεχνικών και άλλων θεμάτων όπως η υποχρέωση για αναδιάρθρωση και διαχωρισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τα αεροδρόμια.

Παράλληλα έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να εισπραχθούν τα 280 εκατ. ευρώ από τον ΟΛΠ, τα 95 εκατ. ευρώ από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, μέρος από τα 300 εκατ. ευρώ της προκαταβολής του Ελληνικού, 100 εκατ. ευρώ από διάφορα ακίνητα, καθώς επίσης ένα σημαντικό ποσό από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Έτσι, θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια που το ΤΑΙΠΕΔ θα πετύχει το στόχο που έχει τεθεί για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σημειωτέον ότι ο συνολικός στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις έχει τοποθετηθεί στα 6,2 δισ. ευρώ έως και το 2018 (εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ το 2015, 2,5 δισ. ευρώ φέτος, 2,2 δισ. ευρώ του χρόνου και 1,1 δισ. ευρώ για το 2018).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ