ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραγασάκης: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αρκεί για να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία

Δραγασάκης: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αρκεί για να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην παραδοχή πως για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία δεν επαρκεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τους παραγωγικούς φορείς προχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές του τουρισμού στη χώρα μας, η μείωση του κόστους δανειοδότησης των επιχειρήσεων, η ανάγκη για αύξηση της χορηγούμενης ρευστότητας προς την οικονομία, η αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό και η ενίσχυση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση το 2016 δείχνουν πως αναμένεται να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, μετά τη φετινή χρονιά-ρεκόρ ως προς την έλευση ξένων επισκεπτών.

Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι η ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης είναι θετικό γεγονός αλλά δεν πρέπει να μας οδηγεί σε επανάπαυση και εφησυχασμό καθώς οφείλεται και σε ευνοϊκούς συγκυριακούς παράγοντες. Τόνισε δε πως για το λόγο αυτό απαιτείται να τεθούν οι στέρεες βάσεις για τη μακροχρόνια ανάπτυξη και βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου με όρους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς.

Επιπλέον ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ειδικότερα η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Σχετικά με το κόστος χρήματος και τη ρευστότητα στην οικονομία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η κατάσταση αναμένεται, σταδιακά, να βελτιωθεί. Κατά τον ίδιο αυτό δεν αρκεί καθώς για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τους παραγωγικούς φορείς.

Τέλος, τόσο ο αντιπρόεδρος όσο και η αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ συμφωνήσαν να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω τα ειδικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.