ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρομοκρατούν οι αριθμοί: 23 δισ. € σε 120 ημέρες

Τρομοκρατούν οι αριθμοί: 23 δισ. € σε 120 ημέρες
Getty Images

Φορολογικά βάρη συνολικού ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ καλούνται να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα σε πέντε μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένου και του Αυγούστου που τελειώνει σε λίγες ημέρες.  

Εάν δεν καταφέρουν ωστόσο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές που ξεπερνούν το 13% του ΑΕΠ, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί πριν από τον Απρίλιο του 2017 να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να αποφύγει την ενεργοποίηση του «κόφτη».

Μέχρι σήμερα από τα 49,1 δισ. ευρώ των εσόδων που έχουν προϋπολογιστεί για το 2016 έχουν εισπραχτεί 25,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% περίπου έχει προέλθει από έμμεσους φόρους και το 40% από άμεσους φόρους.

Τον Ιούλιο, από φόρους στα δημόσια ταμεία μπήκαν 5,26 δισ. ευρώ εκ των οποίων σημαντικό ποσό αφορούσε στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, τα νοικοκυριά έχουν μπροστά τους ακόμη μεγαλύτερες υποχρεώσεις οι σημαντικότερες των οποίων αφορούν στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ (βεβαιωμένου φόρου) και στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2016 για να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικού στόχους μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να εισπραχτούν φόροι ύψους 3,44 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι ύψους 4,3 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο θα πρέπει να εισπραχθούν 3,9 δισ. ευρώ, το Νοέμβριο φόροι 4,47 δισ. ευρώ και το Δεκέμβριο φόροι συνολικού ύψους 6,962 δισ. ευρώ. Συνολικώς: 23,072 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

chart 1

Και εάν τον Αύγουστο η μερίδα του λέοντος αφορά σε εισπράξεις εμμέσων φορέων αυτό δεν ισχύσει για τους υπόλοιπους μήνες, όπου το φορτίο των άμεσων φόρων είναι εξαιρετικά βαρύ:

-Τον Σεπτέμβριο πρέπει να πληρωθούν 1,8 δισ. ευρώ, από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

-Τον Οκτώβριο έχουν προϋπολογιστεί 550 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

-Τον Νοέμβριο θα ολοκληρωθούν οι καταβολές του φόρου εισοδήματος με την τρίτη δόση και μαζί θα πληρωθεί και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, με το συνολικό λογαριασμό για τα νοικοκυριά να ανεβαίνει στα 1,8 δισ. ευρώ.

-Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017. Οι επιβαρύνσεις από τις δύο αυτές υποχρεώσεις θα αγγίξουν το 1,5 δισ. ευρώ

-Στα τέλη Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να καταβληθεί η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα προσμετρηθεί στα έσοδα του 2016 και όχι του 2017.

Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές πως η ανταπόκριση των φορολογουμένων στην καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων και ειδικά στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα κρίνει το εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016 θα επιτευχθεί ή όχι

Εάν για οποιοδήποτε λόγο τα έσοδα υστερήσουν ή οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες των αναμενομένων, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει εγκαίρως να καλύψει την απόσταση με νέα μέτρα, ώστε να μην ενεργοποιηθεί αυτόματα ο κόφτης τον Απρίλιο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ