ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Μοσκοβισί με Τσακαλώτο και Σταθάκη στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Μοσκοβισί με Τσακαλώτο και Σταθάκη στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα έχουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η συνάντηση αυτή -θα διεξαχθεί ενώ θα συνεδριάζει το Euroworking Group- θα έχει ως βασικό σκοπό να επισκοπήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και να θέσει τις βάσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα αρχίσει στις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα συζητήσουν με τον κ. Μοσκοβισί και το θέμα που έχει ανακύψει με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Η παραπομπή του κ. Γεωργίου για κακούργημα, μετά την αναίρεση του σχετικού απαλλακτικού βουλεύματος, με την κατηγορία ότι διόγκωσε το έλλειμμα του 2009, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς εκλαμβάνεται ως δίωξη με πολιτικά κίνητρα, σε βάρος ενός τεχνοκράτη που έκανε τη δουλειά που του είχε ανατεθεί.

Ο κ. Μοσκοβισί, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και την Επίτροπο Απασχόλησης Μαριάνε Τίσεν που είναι υπεύθυνη για την Eurostat απέστειλαν χθες επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία κατέστησαν σαφές ότι η Κομισιόν έχει ενοχληθεί από την εξέλιξη της υπόθεσης Γεωργίου και ότι το θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, αλλά και ότι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, όπως και η ενίσχυση του συστήματος της Δικαιοσύνης, θα τεθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η Κομισιόν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα υποστηρικτικά μέτρα για την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και για την ανεξαρτησία του ελληνικού στατιστικού συστήματος, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι έχει αναλάβει δέσμευση για αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015 και ότι αναμένει έκθεση της ελληνικής πλευράς για το συγκεκριμένο ζήτημα (έπρεπε να είχε υποβληθεί έως το τέλος Ιουλίου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ