ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί επελέγη Γάλλος ως επικεφαλής στο υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Γιατί επελέγη Γάλλος ως επικεφαλής στο υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Γάλλος θα είναι ο επικεφαλής του Υπερταμείου καθώς στη θέση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα αναλάβει ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, πολύπειρο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και πρώην στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Η στενή σχέση του γάλλου τεχνοκράτη με την διευθύντρια του ΔΝΤ φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του Ζακ Λε Παπ για τη συγκεκριμένη θέση.

Η επιλογή του Λε Παπ θεωρείται πιο «εύκολη» πολιτικά για την κυβέρνηση, σε σχέση με την ενδεχόμενη τοποθέτηση Γερμανού ή Ολλανδού στην ηγεσία του υπερταμείου, αφενός γιατί το ελληνικό ταμείο έχει στηθεί στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού και αφετέρου γιατί είναι μια επιλογή την οποία η Αθήνα μπορεί να αποδώσει στην «συμμαχία» με τον Φρανσουά Ολάντ.

Στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας τα 3/5 των μελών επιλέγει η ελληνική πλευρά κατόπιν σύμφωνης γνώμης των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ενώ τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, επιλέγονται από τους θεσμούς. Μάλιστα για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών.

Το συγκεκριμένο όργανο δεν ασκεί την πολιτική, αλλά την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CNN Greece, την παρελθούσα εβδομάδα διεξήχθη διευρυμένη σύσκεψη για τη σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) στην οποία θα μεταφερθούν οι ΔΕΚΟ που θα αξιοποιηθούν από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας με τη συμμετοχή Γάλλων αξιωματούχων οι οποίοι επικουρούν την κυβέρνηση στο έργο του προσδιορισμού των κριτηρίων επιλογής των υπό αξιοποίηση ΔΕΚΟ.

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση, η τεχνική βοήθεια και οι θεσμοί εξετάζουν κατά πόσον η δραστηριότητα της ΔΕΚΟ είναι εμπορικής φύσεως ή έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια. Αν διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση έχει εμπορική δραστηριότητα, τότε περνά αυτόματα στην ΕΔΗΣ, δηλαδή στο νέο Υπερταμείο. Σε διαφορετική περίπτωση εξαιρείται.

Στο νέο Ταμείο θα υπαχθεί μια ομάδα ΔΕΚΟ η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές αρχικά θα μεταφερθεί μέσα στον Σεπτέμβριο η συμμετοχή του Δημοσίου στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Προβλέπεται επίσης να μεταφερθούν οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, αν και η μεταφορά των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου της Αττικής έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις. Ανάμεσα στα ζητήματα που κρίνουν την υπαγωγή μιας ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών είναι το κατά πόσο σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια.

Τί σχολιάζει το υπουργείο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται πως "δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "κλείδωσε" η θέση του προέδρου ή και απορρίπτεται πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Τ​αμείου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Κατά το υπουργείο η διαδικασία της συζήτησης για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου και της αξιολόγησης των προτάσεων και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται. "Η καταληκτική απόφαση θα ανακοινωθεί", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ