ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση θεσμών για Μεσοπρόθεσμο και ληξιπρόθεσμα

Ενημέρωση θεσμών για Μεσοπρόθεσμο και ληξιπρόθεσμα
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ΑΠΕ -ΜΠΕ

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου και οι αμυντικές δαπάνες αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 10 το πρωί.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 έχει καταρτιστεί ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το τελικό προσχέδιο να προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τη διετία 2019-2020. Ωστόσο, υπάρχει παραλλαγή του σχεδίου αυτού που αναφέρεται σε στόχο για πλεονάσματα 2% τη διετία 2019-2020 και το οποίο βασίζεται σε πιο αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο.

Οι θεσμοί αναμένεται να ενημερωθούν από τον κ. Χουλιαράκη και για τι μέλλει γενέσθαι με τις στοχευμένες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ύψους 0,2% του ΑΕΠ τις οποίες προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο και που ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί. Στο συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά αναμένεται να κάνει επίκληση στις πιέσεις που ασκεί το προσφυγικό στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμύνης, κάτι που και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν.

Τέλος, συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και για την πρόοδο που καταγράφεται στον τομέα αυτό. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση αποπλήρωσε οφειλές 1,5 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, ωστόσο την ίδια περίοδο δημιούργησε και νέα χρέη άνω των 700 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ