ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λευκό καπνό» για τα προαπαιτούμενα προσδοκά η κυβέρνηση

«Λευκό καπνό» για τα προαπαιτούμενα προσδοκά η κυβέρνηση
Reuters

Μαραθώνιο συσκέψεων μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης θα έχουμε σήμερα, με το βασικό μενού να περιλαμβάνει τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και τη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, τη διευκόλυνση των τραπεζιτών να αναδιαρθρώνουν δάνεια, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Αρχικά στο δίωρο 10-12 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συζητήσουν με τους θεσμούς για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 που έχει καταρτιστεί ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το τελικό προσχέδιο να προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τη διετία 2019-2020. Ωστόσο, υπάρχει και παραλλαγή του σχεδίου αυτού που αναφέρεται σε στόχο για πλεονάσματα 2% τη διετία 2019-2020 και το οποίο βασίζεται σε πιο αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο.

Αν και το ΔΝΤ στηρίζει χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο για την Ελλάδα μετά το 2018, για να ληφθεί οιαδήποτε απόφαση μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και του Eurogroup, στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup στις 24 Μαΐου για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στις 12 το μεσημέρι τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με βασικό θέμα συζήτησης τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Στα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, η κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και η αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Στη 1 το μεσημέρι θα υπάρξει διάλειμμα των θεσμών και στις 2 θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις με βασικό θέματα τα χρηματοπιστωτικά. Στην ενότητα αυτή που θα διαρκέσει έως τις 6.30 θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και στελέχη του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην ενότητα αυτή θα εξετασθεί το καταρτιζόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο δράσης για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και την «αναδόμηση» του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους (βιώσιμου ή μη βιώσιμου). Ακόμη, θα εξετασθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα εξαλειφθούν όλα τα μη-ρυθμιστικά εμπόδια και θα ενθαρρυνθεί η διαχείριση και πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδική συζήτηση θα γίνει για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και τη νέα Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέματα τα οποία σχετίζονται με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Συναφείς με τα τραπεζικά θα είναι και οι συζητήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, μεταξύ 6.30 και 7.30 το απόγευμα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ενημερωθούν για τις προβλέψεις «καλής πίστης» που θα ενταχθούν στους νόμους για την αναδιάρθρωση του χρέους και οι οποίες θα ορίζουν ρητά πως «οι δράσεις που λαμβάνονται με καλή πίστη από ιδιωτικούς και δημόσιους πιστωτές και ακολουθώντας τις διαδικασίες που καθορίζονται στο νόμο, δεν θα οδηγούν σε αστική ή ποινική ευθύνη».

Στην ίδια συνάντηση θα εξετασθούν οι τροποποιήσεις στην εταιρική νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, αλλά και το που βρίσκεται ο διορισμός των ειδικά εκπαιδευμένων δικαστών που θα στελεχώσουν τα ειδικά δικαστήρια για την εκδίκαση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, για τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων που εκκρεμούν βάσει του νόμου «Κατσέλη» (3869/2010).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ