ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη φόρου εισοδήματος

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη φόρου εισοδήματος

Αύριο Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ αλλά και της δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος. Η πρώτη αφορά 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ η δεύτερη 2,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα.

Το συνολικό ποσό που αναμένεται να καταβληθεί αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων έχει επιλέξει να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών. Η Εφορία δίνει τη δυνατότητα, μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών, να εξοφληθούν τα χρέη τους σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, διευκόλυνση την οποία παρέχουν και οι τράπεζες στους πελάτες τους μέσω πιστωτικών καρτών.

Η ανάλυση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους η ΓΓΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι 1.039.540 ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους έως 50 ευρώ. Επιμέρους, 564.195 ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ έως 19,99 ευρώ σε μία δόση.

Πάντως, ο πιο δύσκολος μήνας για τους φορολογουμένους, έως το τέλος του έτους, είναι αναμφίβολα ο Δεκέμβριος. Η υποχρέωση εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας για το 2017 αυξάνει τον λογαριασμό στα κοντά στα 7 δισ. ευρώ (αυτή είναι η πρόβλεψη μηνιαίων εσόδων του προϋπολογισμού).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ