ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στην προθεσμιά κατάθεσης προσφορών για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου

Παράταση στην προθεσμιά κατάθεσης προσφορών για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου
Στιγμιότυπο από προσγείωση αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης

Για περίπου ένα μήνα πήρε παράταση η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή και παραχώρηση νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ορίζεται νέα, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών η 27η Οκτωβρίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από επίσημο αίτημα που υπέβαλε προς το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ η συντριπτική πλειοψηφία από τις κοινοπραξίες εγχώριων και ξένων εταιρειών, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό και την υλοποίηση του έργου.

Για την απόφαση που αφορά το έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου Κρήτης ο κ. Σπίρτζης σημειώνει:

Eίναι αποτέλεσμα της ενεργής και αποτελεσματικής διαβούλευσης που διενεργεί του ΥΠΟΜΕΔΙ με τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Διασφαλίζει με ακόμη καλύτερους όρους, τον υγιή ανταγωνισμό των συμμετεχόντων και την προσέλκυση (ήδη εκδηλωμένου) επενδυτικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών. Προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου, ούτως ώστε να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, ως έργο και επένδυση, καταλύτης για την Κρήτη και την εθνική οικονομία.

Στην ίδια απόφαση –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου– περιλαμβάνονται δύο σημαντικές αλλαγές των όρων στα τεύχη δημοπράτησης, οι οποίες «στοχεύουν στη βελτίωση των όρων συνεργασίας του δημοσίου με τα πιθανά επενδυτικά σχήματα και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού».

Η πρώτη αλλαγή αφορά θέματα διαιτησίας στο έργο, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου από διαιτησία διεθνούς δικαστηρίου και επιδιαιτητή, αναγνωρισμένο από το διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στο Παρίσι.

Η δεύτερη αλλαγή θωρακίζει το δημόσιο χαρακτήρα του έργου, αποκλείοντας ακόμη και μελλοντική παράδοση του αεροδρομίου του Καστελίου σε ιδιώτες. Σύμφωνα με το υπουργείο, εξασφαλίζεται δεσπόζουσα θέση για το Δημόσιο: Στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται μέγιστη δυνατή συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 45% έως 55% της Εταιρείας Κατασκευής και Λειτουργίας του Αερολιμένα και σε καμία περίπτωση το προαναφερθέν ποσοστό της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό σχήμα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο του 35% σε όλη την διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Μεταφορών:

Εν κατακλείδι, η αίσια έκβαση της εν λόγω διαγωνιστικής διαδικασίας, θα αποτυπώσει μία σύμβαση παραχώρησης, η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσες έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το Δημόσιο δεν πρόκειται να δεσμευτεί με μία ακόμη λεόντειο σύμβαση. Αντιθέτως διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, αλλά και οι αναπτυξιακές προοπτικές για την Κρήτη και την εθνική οικονομία.

Δυσφορία του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας για τη νέα αναβολή

«Η νέα αναβολή της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών για την 27η Οκτωβρίου σε συνδυασμό µε τα 13 (δεκατρία) χρόνια στασιμότητας του έργου, οδηγούν τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής μας να πιστεύουν ότι το σήριαλ της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι δεν έχει τέλος, με την ομηρία της περιοχής να συνεχίζεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τόπο µας, τους πολίτες και την Κρήτη».

Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης, μετά τον ορισμό της νέας, καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών στις 27 Οκτωβρίου.

Στη δήλωσή του ο κ. Καλογεράκης σημειώνει:

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μινώα, έχει τοποθετηθεί με την 106/2016 (27.06.2016) απόφασή του και η δημοτική αρχή έχει ήδη ζητήσει συνάντηση για ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για τους λόγους που οδήγησαν στη μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να καθοριστεί η περαιτέρω στάση μας.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι πρέπει απαραίτητα να τηρηθούν οι ημερομηνίες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων καθώς και να οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου για την άμεση υλοποίηση των προτάσεών μας στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας του δήμου Μινώα Πεδιάδας προς όφελος των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ