ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες τράπεζες εξετάζουν έξοδο από το Λονδίνο

Μεγάλες τράπεζες εξετάζουν έξοδο από το Λονδίνο

Σενάρια εξόδου από το Σίτι του Λονδίνου εξετάζουν πλέον όλο και περισσότερες τράπεζες μετά και τις δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η κυβέρνησή της δεν θα διστάσει να θυσιάσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να παραχωρήσει ξανά τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά τη μετανάστευση ή να αποδεχθεί ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο θα υπερισχύει του βρετανικού» δήλωσε προ ημερών η Μέι, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν κάνει απλώς ελιγμούς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης, αλλά ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ένα «σκληρό Brexit».

Στον απόηχο των δηλώσεων της Μέι πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, εξετάζουν τη μετεγκατάσταση ορισμένων δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», η Goldman Sachs καταρτίζει σχέδια για πιθανή μεταφορά περίπου 2.000 υπαλλήλων της σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη στην περίπτωση που η Βρετανία χάσει τα δικαιώματα passporting.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε με e-mail της στο CNBC η Goldman Sachs, αναφέροντας ότι «συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε όλες τις πιθανές επιπτώσεις της ψήφου υπέρ του Brexit».

«Είναι πολλές οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν ως προς το τι ακριβώς θα αποφέρουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού κλάδου. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για το ποια θα είναι η μελλοντική μας αντίδραση παρά τις περί του αντιθέτου εικασίες» προσθέτει η εταιρεία στο mail της.

Η Goldman Sachs δεν είναι η μόνη που κοιτάζει εκτός Σίτι.

Στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συγκεκριμένα σε συνέδριο του IIF που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον ο Τζέιμς Γκόρμαν επικεφαλής της Morgan Stanley δήλωσε πως «βλέπει» τη Νέα Υόρκη ως τον μεγαλύτερο ωφελημένο του Brexit.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας επεσήμανε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν η Morgan Stanley χρειάζεται να έχει κεντρικά γραφεία στην ευρωζώνη σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη ή αν απλώς θα μεταφέρει επιλεγμένες δραστηριότητες εντός του μπλοκ. Διερωτήθηκε πάντως αν και κατά πόσο οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.

Στο ίδιο πάντα συνέδριο, ο επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον τόνισε πως το Brexit θα δημιουργήσει χρόνια αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις με σημαντικές δραστηριότητες που έχουν έδρα το Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ