ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για να σώσουν οι δανειολήπτες τα σπίτια τους από τα funds

Πρόταση για να σώσουν οι δανειολήπτες τα σπίτια τους από τα funds
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ - Eurokinissi

Τη δυνατότητα να σώσουν το σπίτι τους πριν αυτό περάσει τα χέρα των funds ίσως έχουν σύντομα δεκάδες «κόκκινοι δανειολήπτες».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα τραπεζικά ιδρύματα επεξεργάζονται πρόταση με την οποία θα επιτρέπεται, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, η εξαγορά των «κόκκινων δανείων», από τους ίδιους τους δανειολήπτες, πριν καταφέρουν τα funds να επέμβουν.

Η διαδικασία θα έχει αρκετές δικλίδες ασφαλείας για να αποκλειστούν οι «στρατηγικά» κακοπληρωτές, δηλαδή ένας στους έξι οφειλέτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος" το σχέδιο θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια, και δη για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η πρόταση ορίζει πως η τιμή εξαγοράς δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πως αφού τα funds προσφέρουν ελάχιστα χρήματα, από 7 έως 10 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι πολίτες, αγοράζοντας μόνοι τους το δάνειό τους, υπό την προϋπόθεση να φτάσουν έως και το 80% του ποσού.

Στα καταναλωτικά δάνεια και τις χρεώσεις από κάρτες οι ίδιοι οι δανειολήπτες μπορούν να κάνουν πρόταση και να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους.

Αν λοιπόν έχουν ένα χρέος της τάξης των 10.000 ευρώ ο δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει εφάπαξ τις 2.000 και να του χαριστούν τα άλλα 8.000. Αυτό είναι επικερδές και για την τράπεζα καθώς τα funds για την ίδια διαδικασία θα έδιναν από 700 έως 1.000 ευρώ.

Μεγάλες θα είναι οι εκπτώσεις και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Τα funds προσφέρουν συνήθως από 20 έως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ίδιες οι τράπεζες κάνουν προσφορές που ρίχνουν το υπόλοιπο του δανείου αρκετά χαμηλά, προσφέροντας έτσι ελαφρύνσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ