ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,2 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,2 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,2 τρισ. ευρώ έχουν οι τράπεζες της Ευρώπης σύμφωνα με την KPMG. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μάλιστα αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να έχουν στους ισολογισμούς τους τα δάνεια αυτά για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών.

Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται σε όλη την ευρωζώνη κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια των τραπεζών να πουλήσουν κόκκινα δάνεια. Επίσης τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν και αυξημένα πρόστιμα που επιβάλλουν ρυθμιστικές Αρχές για παραβάσεις προηγούμενων ετών. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να μειώσουν την έκθεσή τους σε κόκκινα δάνεια σημειώνει η KPMG.

Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται ότι είναι πλέον μεγαλύτερο ακόμη και σε σύγκριση με το 2008 όταν είχε ξεσπάσει η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η επιστροφή των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κερδοφορία θα χρειαστεί αρκετές προσπάθειες, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG. Και προσθέτει: «Είναι ξεκάθαρο ότι σε όλη την Ευρώπη οι τράπεζες εξακολουθούν να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε έναν νέο κόσμο χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων και συνεχώς αυξανόμενου κεφαλαιακού και κανονιστικού κόστους».

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν η χαμηλή ανάπτυξη και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει οδηγήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ. Επίσης έχει επιβάλει αρνητικά επιτόκια στις τράπεζες που φυλάνε στην ΕΚΤ τα χρήματά τους, κάνοντάς τις ουσιαστικά να πληρώνουν την κεντρική τράπεζα για τη φύλαξη σε αυτήν των κεφαλαίων τους. Αυτό το έχει κάνει η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να κάνει τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ