ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμμεσες επιβαρύνσεις και από το νέο ποινολόγιο της εφορίας

Έμμεσες επιβαρύνσεις και από το νέο ποινολόγιο της εφορίας
EUROKINISSI

Πλήθος φορολογικών επιβαρύνσεων φέρνουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, ειδικά όσον αφορά στα εισοδήματα από ενοίκια και στον ΕΝΦΙΑ.

Το νομοσχέδιο που έδωσαν προς διαβούλευση οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και Γεώργιος Χουλιαράκης στο άρθρο 2 που σχετίζεται με τις «Ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις» προβλέπει ότι αυξάνεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 η φορολογία στα ενοίκια. Έτσι, ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 ευρώ αυξάνεται από 11% σε 15% και ο συντελεστής για εισόδημα από 12.000 και άνω αυξάνεται από 33% σε 35%.

Ακόμη, τα πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως καταργείται αναδρομικά από την 1-1-2015 η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Έτσι, μπαίνει στον πάγο η ρύθμιση του νόμου Βαλαβάνη που επέτρεπε στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες να μην καταβάλλουν φόρο εισοδήματος για μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει και αποδεδειγμένα δεν θα εισπράξουν ποτέ.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στον ΕΝΦΙΑ. Αρχικά αλλάζει η διάταξη του νομού που προέβλεπε πως το Δημόσιο δεν εισπράττει ΕΝΦΙΑ που είναι μικρότερος των 5 ευρώ. Με τη νέα διάταξη η φορολογική διοίκηση δεν θα αναζητά φόρο μόνον εάν μετά την εκκαθάριση ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται δεν ξεπερνά το 1 ευρώ.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν από εφέτος και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τα ακίνητά τους που ιδιοχρησιμοποιούνται, αντιθέτως απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα που ανήκουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το νέο ποινολόγιο

Έμμεσες επιβαρύνσεις προβλέπει το πολυνομοσχέδιο και μέσω των αλλαγών στο ποινολόγιο της εφορίας. Ειδικότερα σε περίπτωση που διαπιστωθούν κατόπιν ελέγχου παραβάσεις σχετικές με τον φόρο προστιθέμενης αξίας, επιβάλλονται τα ακόλουθα πρόστιμα:

•Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.

•Σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται, κατόπιν ελέγχου, η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, υποβολή δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή την μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από την μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

•Σε περίπτωση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.

•Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν κατόπιν ελέγχου παραβάσεις σχετικές με παρακρατούμενους φόρους επιβάλλονται τα ακόλουθα πρόστιμα:

•Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενου φόρου από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση απόδοσης φόρου επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.

•Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης παρακρατούμενου φόρου επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού 50% επί της διαφοράς του φόρου.

Νέες αυξημένες επιβαρύνσεις έρχονται και στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς -ατελούς συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ή φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών επιβάλλεται πρόστιμο υπολογιζόμενο σε ποσοστό 1/1000 των συναλλαγών του υπόχρεου φορολογουμένου για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση τεκμηρίωσης. Το παραπάνω πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500 ευρώ και μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικού συνοπτικού πίνακα, το παραπάνω πρόστιμο επιβάλλεται μόνο αν μεταβάλλονται τα ποσά των συναλλαγών και οι συνολικές διαφορές είναι άνω των 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς συνοπτικού πίνακα πληροφοριών το παραπάνω πρόστιμο υπολογίζεται επί των ποσών που αφορά η ανακρίβεια και επιβάλλεται μόνο αν η ανακρίβεια αφορά ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των συνολικών συναλλαγών για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση τεκμηρίωσης.

Σε περίπτωση μη υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών επιβάλλεται πρόστιμο υπολογιζόμενο σε 1/1000 των συναλλαγών για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση τεκμηρίωσης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 2.500 ευρώ και μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ.

Τέλος, σε περίπτωση που ο φάκελος τεκμηρίωσης τεθεί στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης από την 31η ημέρα από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης έως την 60η ημέρα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, αν διατεθεί από την 61η ημέρα έως την 90η ημέρα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ αν δεν διατεθεί καθόλου ή διατεθεί μετά την 90η ημέρα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 20.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ