ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρκές αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον ΔΕΣΦΑ

Διαρκές αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον ΔΕΣΦΑ

Αν και η δεύτερη παράταση της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων για το ΔΕΣΦΑ εκπνέει στο τέλος του μήνα, οι πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση δείχνουν ξανά διέξοδο.

Σύμφωνα με αυτές, οι διαφορές ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους υποψήφιους αγοραστές (SOCAR μαζί με τους Ιταλούς της SNAM) παραμένουν αγεφύρωτες και οι οιωνοί δεν είναι θετικοί.

Τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Αζέροι θεωρούν ότι παρά τα όποια βήματα προόδου έγιναν τον τελευταίο μήνα, εντούτοις, μετά και τις αλλαγές που επέφερε η επίμαχη τροπολογία Σκουρλέτη τον περασμένο Ιούλιο στην περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, η αξία της εταιρείας δεν είναι πλέον 400 εκατ. ευρώ, όσο το αρχικό τίμημα, αλλά 300 εκατ. ευρώ.

Στην επίμονη απάντηση της ελληνικής πλευράς ότι το τίμημα δεν μπορεί να μειωθεί καθώς αυτό θα σήμαινε αλλαγή των όρων του αρχικού διαγωνισμού, οι πληροφορίες λένε ότι Αζέροι έριξαν στο τραπέζι νέο αίτημα περί τμηματικής καταβολής του ποσού.

Δηλαδή να πληρώσουν άμεσα 300 εκατ. ευρώ και να δώσουν τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η αξία του ΔΕΣΦΑ θα αυξηθεί, εφόσον αρχίσουν να αποδίδουν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η ελληνική πλευρά προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία.

Τέτοια αλλαγή, για παράδειγμα, είναι η αύξηση στις ταρίφες χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ πέραν εκείνης της τροπολογίας Σκουρλέτη. Αλλη πρόταση των Αζέρων είναι να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Γιώργο Σταθάκη σε ριζική αλλαγή της τροπολογίας Σκουρλέτη, κάτι που όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ