ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΓΔΕ: Παρουσία δικαστικού οι έφοδοι στις οικίες φορολογουμένων

ΓΓΔΕ: Παρουσία δικαστικού οι έφοδοι στις οικίες φορολογουμένων

Στην αποσαφήνιση διατάξεων του νόμου 4410/2016 με τον οποίο ξεκαθαρίζεται πως οι εφοριακοί δεν μπορούν να κάνουν εφόδους στα σπίτια φορολογουμένων χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Να σημειωθεί πως ο Ν. 4410/2016 είχε ψηφισθεί τον Ιούλιο και η εγκύκλιος δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά με αυτή ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ξεκαθαρίζει πως ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών του 2013 που έδινε τη δυνατότητα στους ελεγκτές να εισέρχονται στις κατοικίες των φορολογουμένων με ειδική μνεία της εντολής φορολογικού ελέγχου, αλλά και με επίδειξη της εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα, δεν ισχύει πλέον.

Στην πράξη αποδείχθηκε πως το γεγονός πως στους ελέγχους δεν παρίσταντο οι Εισαγγελείς ή άλλοι δικαστικοί λειτουργοί δημιουργούσε προβλήματα στους εφοριακούς και δυσχέραινε σε πολλές περιπτώσεις τους ελέγχους.

Να τονισθεί πως ο ν. 4410/2016 - που υιοθετεί γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- προβλέπει ότι για το επιτρεπτό του επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου απαιτείται παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Στη βάση αυτή η εγκύκλιος Πιτσιλή προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που παρίσταται ανάγκη να εισέλθει η φορολογική διοίκηση στα πλαίσια διενέργειας επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογούμενου, εκτός από τη σχετική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα για την πραγματοποίηση του ελέγχου, απαιτείται και η παρουσία δικαστικού λειτουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ