Τσακαλώτος: να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% (vid)
Με κύριο άξονα την θέση της Ελλάδας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο το 27ο συνέδριο με τίτλο "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.
Στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου ξεχώρισε η τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος έκανε δύο σημαντικές παρεμβάσεις.
Πρώτον εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% στο 2,5% και η διαφορά να διατεθεί ώστε να μειωθούν εισφορές και φόροι και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και δεύτερον έβαλε κατά του ΔΝΤ για τα επιπλέον μέτρα που ζητά αλλά και κατά της ΕΕ για τη δυσαρμονία απόψεων με το Ταμείο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ στην ομιλία του δεν έκανε κάποια αποκάλυψη, ωστόσο εμμέσως υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας των τραπεζών. Είπε επίσης ότι οι παρεμβάσεις έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην ελληνική οικονομία και ότι ο μόνος δρόμος είναι η εφαρμογή του προγράμματος και οι μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει πιστή στο πρόγραμμα και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι "η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της ΕΕ".
Στην ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει οι πλευρές που διαπραγματεύονται να εμμένουν δευτερεύοντα θέματα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας είπε ότι ο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αναδιανομή του πλούτου αλλά η δημιουργία πλούτου και ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ξεπερνά το παρελθόν: "Η μάχη σήμερα δεν γίνεται μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς αλλά μεταξύ ανοιχτών αγορών και κλειστών αγορών. Η Μόνη ανοιχτή αγορά στην περιοχή μας είναι η ΕΕ και σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί και να βγει από την κρίση".
SPONSORED
Άλμα 3,5% για την τιμή του Brent μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
08:03
Ουκρανικό drone χτύπησε εν κινήσει τρένο στην Κριμαία - Ένας νεκρός
07:58
ΕΛΒΙΖ: Εξαγοράστηκε το 65% της ιστορικής βιομηχανίας ζωοτροφών από την ουγγρική UBM
07:46
Στο «χορό» των Ρίχτερ η Εύβοια: Νέος σεισμός 4,3 και πάνω από 100 μετασεισμοί - Κλειστά τα Δημοτικά
07:46