Ναυάγησε η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τους Αζέρους για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι επενδυτές δεν έκαναν δεκτή την ελληνική πρόταση.

Διαβάστε επίσης

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν..

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα οι επενδυτές ζητούσαν να καταβάλουν άμεσα 300 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση 100 εκατ. ευρώ, επιμένοντας ότι η απομείωση της αξίας του ΔΕΣΦΑ που έχει συντελεστεί με τροπολογία που έφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης στη Βουλή θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αποτυπωθεί και στο τίμημα ή στον τρόπο καταβολής του.

Να τονισθεί πως η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη κρατική εταιρεία, προέκυψε καταρχήν λόγω της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έκρινε μη συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο τον έλεγχο πέραν του 50% του ΔΕΣΦΑ από καθετοποιημένη κρατική ενεργειακή εταιρεία κράτους μη μέλους της ΕΕ η οποία δεν έχει ενσωματώσει το συγκεκριμένο δίκαιο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν επαφές για την εύρεση ευρωπαϊκής εταιρείας που θα εξαγόραζε ποσοστό άνω του 17% του ΔΕΣΦΑ ώστε να μείνει η SOCAR με ποσοστό μικρότερο του 50%.


Διαβάστε επίσης

Περνά στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών η ΕΑΒ

«Αγκάθι» η υπόθεση των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

Οι ιδιωτικοποιήσεις προϋπόθεση για την ελάφρυνση χρέους - Ο «θετικός πολιτικός χώρος»

Σταθάκης για ΔΕΣΦΑ: Η κυβέρνηση αναζητά δίκαιο τίμημα για το 66% των μετοχών