ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλάους Ρέγκλινγκ: Ενισχυμένος «κόφτης» για μετά το 2018

Κλάους Ρέγκλινγκ: Ενισχυμένος «κόφτης» για μετά το 2018

Στη δημιουργία ενός πιο «ισχυρού» δημοσιονομικού κόφτη για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει ενισχυμένα συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για μετά του 2018 αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε οικονομική ιστοσελίδα ανέφερε πως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να αναπτυχθεί ένας κόφτης που να είναι πιο ενισχυμένος σε σχέση με αυτόν που θεσπίστηκε το Μάιο για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018.

«Έχουμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο - αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχουμε όμως ακόμη την πλήρη συμφωνία», ανέφερε στο capital.gr.

Αναφερόμενος στα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης εστίασε στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη νέα διοίκηση τους Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.

Σε σχέση με τις αξιώσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολογήτου και περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξέφρασε «εξισορροπητικές» θέσεις.

«Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να συστήσω να περιμένουμε και να δούμε ποιος θα είναι ο πλήρης αντίκτυπος των πρόσφατων μέτρων της μεταρρύθμισης», είπε για το ασφαλιστικό, ενώ για την φορολογία τόνισε τα εξής: «Γνωρίζουμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι σχετικά υψηλοί και η φορολογική βάση σχετικά στενή. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι η δομή του συστήματος εσόδων δεν είναι αποτελεσματική και σίγουρα δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη».

Για το χρέος τόνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοίνωσε το Eurogroup θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά αναγνώρισε πως δεν είναι αρκετά. «Δεν μπορεί να είναι επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης βιωσιμότητα του χρέους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το πότε θα εξέλθει η Ελλάδα στις αγορές υιοθέτησε την ελληνική θέση πως δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει έκδοση ομολογιακών δανείων πριν από το τέλος του προγράμματος, το οποίο είναι ο Αύγουστος του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ