ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το άρθρο του Τόμσεν πυροδότησε την κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το άρθρο του Τόμσεν πυροδότησε την κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα
eurokinissi.gr / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Συνεχίζεται η κόντρα Ευρώπης ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, πήρε σαφείς αποστάσεις από το άρθρο του Πόουλ Τόμσεν.

Διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα» συνέχισε.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Ανίκα Μπράινταχαρτ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο».

Όπως είπε, «το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη».

Αναφερομένη στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, σημείωσε πως «προσωπικό από όλα τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση» και επανέλαβε πως «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά».

Διαβάστε επίσης:

Κανένα πρόσθετο μέτρο, η απάντηση της Αθήνας στον Πόουλ Τόμσεν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ