ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 7,2 δισ. δολάρια ο διακανονισμός Deutsche Bank - ΗΠΑ

Στα 7,2 δισ. δολάρια ο διακανονισμός Deutsche Bank - ΗΠΑ

Η τράπεζα Deutsche Bank συμφώνησε σε διακανονισμό 7,2 δισ. δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναφορικά με την υπόθεση πώλησης “τοξικών” τραπεζικών επενδυτικών προϊόντων, την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Πρόκειται για συμφωνία επί της αρχής, την ανακοίνωσε η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας στη Φραγκφούρτη, χαλαρώνοντας (μερικώς) την πίεση οικονομικής ρευστότητας στην Deutsche Bank, οι μετοχές της οποίας δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα το Σεπτέμβριο, όταν είχε γνωστοποιηθεί ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε επιβάλλει πρόστιμο διπλάσιου οικονομικού ύψους (14 δισ. δολαρίων).

Τα προβλήματα για την Deutsche Bank, που αποτελεί το λάδι της ατμομηχανής της γερμανικής οικονομίας, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και οι απαιτήσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερο εκνευρισμό από πλευράς της διοίκησης της τράπεζας, αλλά και γενικότερα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα «ραβασάκια» από τις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό πως η δημοσιοποίηση των απαιτήσεων του υπουργείου από την τράπεζα ανέβασε το κόστος ασφάλισης της Deutsche Bank από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κατά περίπου 8%!

Για το θέμα των αμερικανικών απαιτήσεων από την τράπεζα είχε κάνει παρέμβαση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε αναφέρει πως ανέμενε να υπάρξει ένα «δίκαιο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αφορούσε στις αμερικανικές Αρχές και την τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ