ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 46 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το 2016

Ξεπέρασαν τα 46 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το 2016

Υψηλότερα του στόχου των 45,8 δισ. ευρώ κινήθηκαν στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016 οι εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους, παρά το ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν μέσα στο 2016 συνολικά κατά 13,5 δισ. ευρώ!

Το Δεκέμβριο τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ με το ήμισυ των εισπράξεων να προέρχεται από άμεσους φόρους και τα υπόλοιπα από έμμεσους φόρους. Ενδεικτικά αν και η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2017 λήγει στις 9 Ιανουαρίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει εισπραχθεί το 1 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί από το συγκεκριμένο φόρο.

Μεγάλη στήριξη παρείχαν στα δημόσια έσοδα το 2016 οι φόροι στην κατανάλωση κάτι που αποτυπώνεται από το γεγονός ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου από εμμέσους φόρους εισπράχτηκαν περίπου 28 δισ. ευρώ. Οι άμεσοι φόροι άγγιξαν τα 18 δισ. ευρώ, με τον καλύτερο μήνα του έτους να είναι ο Ιούλιος όταν και εισπράχτηκαν 2,4 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ!

Το «παράδοξο» της χρονιάς που πέρασε ήταν πως σε μηνιαία βάση ο στόχος για τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους υπερκαλυπτόταν, την ίδια στιγμή που οι απλήρωτοι φόροι εκτινάσσονταν.

Το 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν συνολικά κατά 13,5 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει πως οι εκτιμήσεις για τις φορολογικές εισπράξεις ήταν εξ αρχής υποεκτιμημένες και πως τελικά οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με μεγαλύτερους φόρους από αυτούς που είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ