ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπανάτσιου: Εκτός Περιουσιολογίου οι τραπεζικές καταθέσεις

Παπανάτσιου: Εκτός Περιουσιολογίου οι τραπεζικές καταθέσεις

«Δεν θα περιλαμβάνονται στο Περιουσιολόγιο οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε μη εισηγμένες εταιρείες». Αυτό αποσαφήνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε γραπτή απάντηση της προς τη Βουλή δίνοντας διευκρινίσεις για το θέμα.

Η κ. Παπανάτσιου είχε κληθεί να τοποθετηθεί επί δημοσιευμάτων εφημερίδων στα οποία υποστηριζόταν αφενός ότι με τη λειτουργία του Περιουσιολογίου ο φορολογικός ελεγκτής θα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ελέγξει ακόμη και τις προσωπικές θυρίδες των πολιτών, αφετέρου ότι στο Περιουσιολόγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν οι φορολογούμενοι όλα τα κινητά περιουσιακά τους στοιχεία μεγάλης αξίας.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε στην έγγραφη απάντησή της, ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και όπως αυτό γίνει σε αυτή θα δηλώνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Αντιθέτως δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 και του ν. 27/1975.

Πρέπει να σημειωθεί πως η δήλωση Περιουσιολογίου θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές. Δεν θα είναι δηλαδή συστηματική και ετήσια η υποβολή της.

Όταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει μέσα σε έναν μήνα από τη μεταβολή τροποποιητική δήλωση για να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή το σύστημα Taxisnet την περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογουμένου και της επιχείρησης.

Τροποποίηση του περιουσιολογίου θα γίνεται και όταν κάποιος μεταβιβάζει ή αποκτά κάποιο ακίνητα έστω και αν αυτό έχει δηλωθεί στο έντυπο Ε9. Ωστόσο δεν θα συμβεί αυτό και για τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία και τα δηλώνει κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ