ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώνουμε ηλεκτρονικά, αλλά πληρώνουμε λίγα

Πληρώνουμε ηλεκτρονικά, αλλά πληρώνουμε λίγα

Η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής μετά την επιβολή των capital controls δεν συνέβαλε μόνον στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά έχει αποδειχθεί χρήσιμη και στην παρακολούθηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς και της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών. Και στον τομέα αυτό τα νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά 440.000 κάρτες (+3%), σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015, και ανήλθε σε 14,6 εκατομμύρια κάρτες.

Η αυξητική τάση αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αντικατάσταση των τραπεζικών βιβλιαρίων με κάρτες, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών από τους κατόχους τους. Ως εκ τούτου, η αύξηση καταγράφεται κυρίως στις χρεωστικές κάρτες, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 385.000 κάρτες (+3%) συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Παρά την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες διατηρήθηκε στο ίδιο αυξημένο επίπεδο με αυτό του δευτέρου εξαμήνου του 2015, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 7%. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 233 εκατομμύρια συναλλαγές με την αναλογούσα αξία να διαμορφώνεται στα 26,2 δισ. ευρώ.

Εστιάζοντας στις συναλλαγές ανά κάρτα, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 16 συναλλαγές, σε πλήρη αντιστοιχία με τη μη μεταβολή του συνολικού αριθμού συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο ως υποκατάστατο των μετρητών, με το μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να μειώνεται σε 16 συναλλαγές, από 17 το προηγούμενο εξάμηνο, και τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα να αυξάνεται στις 13 συναλλαγές, από 12 το προηγούμενο εξάμηνο.

Παρά το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα παρουσιάζει μηδενική μεταβολή το τρέχον εξάμηνο, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε σε 1.781 ευρώ (-10%) συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 1.991 ευρώ (-10%).

Το πρώτο εξάμηνο του 2016, η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε 112 ευρώ (-7%) σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Για δε τις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μείωση στα 121 ευρώ (-5%).

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω της υπερφορολόγησης και της εσωτερικής υποτίμησης οδηγούν στη ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των χρημάτων που δαπανούν.

Μάλιστα, εάν λάβει κανείς υπόψη πως η εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση καρτών για τη διενέργεια πληρωμών και πολύ περισσότερο η σύνδεση της χρήσης πλαστικού χρήματος με το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου των εισοδημάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρα για να αυξηθεί το ύψος της αξίας των συναλλαγών που διενεργούνται με κάρτες, οι όποιες προβλέψεις για την εξέλιξη των εισοδημάτων και την πορεία της οικονομίας στο προσεχές μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι δυσοίωνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ