ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Σε διαβουλεύσεις για συμφωνία που θα εμπεριέχει και το ΔΝΤ

Ρέγκλινγκ: Σε διαβουλεύσεις για συμφωνία που θα εμπεριέχει και το ΔΝΤ
EPA/JULIEN WARNAND/φωτογραφία αρχείου

Ως ειδική περίπτωση παρουσίασε την Ελλάδα για ακόμη μια φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο πλαίσιο ακρόασής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς είναι στη μέση του τρίτου προγράμματος της.

«Η χώρα είχε κάνει πολύ καλή πρόοδο το 2014, όταν η οικονομία της επέστρεψε στην ανάπτυξη και μπορούσε να έχει και πάλι πρόσβαση στην αγορά ομολόγων. Από τον Αύγουστο του 2015, έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος της», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα που άρχισαν να εφαρμόζονται πρόσφατα είναι άλλο ένα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης της ζώνης του ευρώ προς τη χώρα.

«Ήδη, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μας στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης εξοικονομούν στον ελληνικό προϋπολογισμό 8 δις ευρώ ετησίως, ή 4,5% του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα θα μειώσουν το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα κατά την περίοδο έως το 2060 και θα βοηθήσουν την Ελλάδα στη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Για τις καθυστερήσεις στην αξιόλογηση αρκέστηκε να πει πως κάποια από τα στοιχεία της συμφωνίας του Αυγούστου 2015 δεν έχουν υλοποιηθεί και για αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις.

«Είμαστε σε διαρκείς διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα εμπεριέχει και το ΔΝΤ», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM και προσέθεσε πως εφόσον το τρίτο προγράμμα στήριξης εφαρμοστεί πλήρως δεν θα υπάρξει ανάγκη για τέταρτο προγράμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ