ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Λαγκάρντ άνοιξε ξανά το θέμα των «Greek Statistics»

Η Λαγκάρντ άνοιξε ξανά το θέμα των «Greek Statistics»

Αιχμές για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδος άφησε χθες η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. Όπως είπε το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat. Στο σημείο αυτό προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά έχει ολοκληρωθεί».

Να σημειωθεί πως η Eurostat τα τελευταία έξι χρόνια δέχεται χωρίς καμία επιφύλαξη τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το ποια στόχευση είχε η αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ.

Είναι γεγονός πως Κομισιόν, Ελλάδα και ΔΝΤ έχουν διαφορές στις προβλέψεις τους όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς υπολογισμούς, το 2016 θα καταλήξει να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2%, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερο από το αναμενόμενο (0,5%).

Το ΔΝΤ για το ίδιο έτος είχε αρχικά προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει έλλειμμα 0,5% και πλέον η πρόβλεψή του βρίσκεται στο μόλις 0,9% και πολύ μακριά από εκείνη της Κομισιόν. Το Ταμείο αποδίδει την υπεραπόδοση των στόχων στη μη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και σε μέτρα που τα αποκαλεί «εφάπαξ» απόδοσης.

Ένας ακόμη λόγος για την αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ στα στατικά της Ελλάδος συνδέεται με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος αντιμετωπίστηκε για μεγάλο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως «αποδιοπομπαίος τράγος» για την κρίση χρέους και ο οποίος ακόμη έχει δικαστικές εκκρεμότητες με τις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι χειραγώγησε στοιχεία για το έλλειμμα, προκειμένου να επιβληθούν σκληροί όροι λιτότητας στην Ελλάδα μέσω του πρώτου Μνημονίου του 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ