ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένουν οι θεσμοί στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Επιμένουν οι θεσμοί στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Στις νέες απαιτήσεις που απέστειλαν οι δανειστές στην κυβέρνηση ενόψει των τελικών διαβουλεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση μπαίνει θέμα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ εφόσον έως τον προσεχή Ιούνιο αποδειχθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι ιδιαίτερα μαξιμαλιστικοί μνημονιακοί στόχοι για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής πρέπει να έχει πέσει από 89,83% τον Δεκέμβριο του 2016 σε 75,24% τον Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή κατά 14,59%.Τον Ιούνιο οι θεσμοί θα αξιολογήσουν την πορεία επίτευξης των παραπάνω στόχων σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και εφόσον διαπιστώσουν απόκλιση, θα ενεργοποιηθούν τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα της πώλησης μονάδων.

Έτσι και εφόσον τον προσεχή Ιούνιο η αξιολόγηση δείξει ότι παραμένει η απόσταση από τους στόχους, η πλευρά των δανειστών προτείνει την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Είναι δε τόσο αυστηρό το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, ώστε μέχρι τον Αύγουστο του 2017 θα πρέπει να προσληφθεί σύμβουλος για την πώληση των μονάδων. Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι τα εναλλακτικά αυτά μέτρα πρέπει να περιγραφούν και να συμφωνηθούν τώρα, αλλά να νομοθετηθούν το καλοκαίρι του 2017.

Το Μνημόνιο απαγορεύει στο Δημόσιο να έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή στα επενδυτικά αυτά σχήματα που θα αγοράσουν τις μονάδες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι βάζει βέτο στα σχήματα συμπράξεων με ιδιώτες που προκρίνει η ΔΕΗ, καθώς επίσης ότι είναι αμφίβολο αν θα επιτρεπόταν σε επιχειρήσεις με συμμετοχή του Δημοσίου, να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Τι απαντά η ΔΕΗ για την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού

Έφοδος ελεγκτών από τις Βρυξέλλες στα γραφεία της ΔΕΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ