ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανήσυχοι οι τραπεζίτες από τα γεγονότα στο Παρίσι και τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση

Ανήσυχοι οι τραπεζίτες από τα γεγονότα στο Παρίσι και τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση
Το κτίριο διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στραμμένο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών και στις αποφάσεις του EuroWorking Group έχουν το βλέμμα οι τραπεζικές διοικήσεις, καθώς η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ από τον ESM είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με βάση την πρώτη εικόνα που έχουν τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων από τις επαφές με επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, η τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στο Παρίσι έχει αλλάξει πολύ την επενδυτική ψυχολογία και προκειμένου να μην προκύψουν «παρατράγουδα» με τα βιβλία προσφορών των τραπεζών που πρέπει να κλείσουν έως την Τρίτη, οι διοικήσεις των τραπεζών επενδύουν σε μια θετική απόφαση του EuroWorking Group.

Αν δεν υπάρξει ως τη Δευτέρα συμφωνία που θα απελευθερώσει το τραπεζικό πακέτο των 10 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι νέες εκδόσεις μετοχών και το οποίο θα μειώσει σε ανεκτά επίπεδα το πολιτικό ρίσκο, υπάρχει κίνδυνος μη αναστρέψιμων επιπλοκών. Σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα μπορούσε να αναβληθεί για το μέλλον, για να ακολουθήσει η επόμενη, με πολύ πιο δυσμενείς όρους για μετόχους, πιστωτές και καταθέτες.

Τραπεζικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι εφόσον υπάρξει εντός της ημέρας συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια άνω των 8 δισ. ευρώ, ήτοι ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση τα 4,4 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου των stress tests, που αποτελεί τον ελάχιστο πήχη για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ