ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες με τους Θεσμούς - Ζήτησαν διευκρινίσεις για τα αντισταθμιστικά

Υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες με τους Θεσμούς - Ζήτησαν διευκρινίσεις για τα αντισταθμιστικά

Διαφωνίες, αλλά και συναινέσεις προέκυψαν από την τετράωρη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη οι Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να προνομοθετήσει η κυβέρνηση για την περίοδο 2018 -2021, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει η ελληνική πλευρά. Κατά τον ίδιο παράγοντα σε κάποια ζητήματα κατεγράφη μεγάλη πρόοδος και «είμαστε σε καλό δρόμο», σε κάποια υπήρξε πρόοδος και «ζήτησαν περισσότερα στοιχεία» και σε κάποια άλλα θέματα ανέφερε πως «υπήρξε διαφωνία».

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως η αρχική θέση των δανειστών αφορά σε δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, όταν το ΔΝΤ ενσωματώσει τα στοιχεία της περιόδου Νοέμβριου 2016 – Φεβρουαρίου 2017 στην ανάλυσή του. «Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε. Υπογράμμισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα χρόνια.

Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει από αύριο συζήτηση των τεχνικών κλιμακίων για τα ανοικτά θέματα και εν συνεχεία θα επαναληφτούν τα ραντεβού των υπουργών με τους επικεφαλής το πιθανότερο την Παρασκευή.

Αύριο ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου θα συναντηθεί με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στη συνέχεια της συνάντησης που είχαν σήμερα οι επικεφαλής με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Θα ακολουθήσει αύριο νέα συνάντηση για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ