ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγγελίες ότι μεγαλοφοροφυγάδες εκβιάζουν και εκφοβίζουν εφοριακούς

Καταγγελίες ότι μεγαλοφοροφυγάδες εκβιάζουν και εκφοβίζουν εφοριακούς

Νομική κάλυψη από τη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ζητούν οι εφοριακοί για τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υποστηρίζοντας πως καθημερινά πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα προπηλακισμών, εκβιασμών, μηνύσεων, αλλά και δολοφονικών επιθέσεων, που στόχο έχουν τον εκφοβισμό τους και την εδραίωση ενός κλίματος ανασφάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες νομού Αττικής και Κυκλάδων «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα έχουν εξαπολύσει μπαράζ μηνύσεων κατά συναδέλφων, κατηγορώντας τους για υπέρβαση καθήκοντος, παραπλάνηση, συκοφαντική δυσφήμιση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεγιστοποιήσει το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας».

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν πως οι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν σύμμαχό τους σε αυτή την προσπάθεια το νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες και το οποίο αφήνει ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσπαθούν υπό αντίξοες συνθήκες να κάνουν τη δουλειά τους.

«Οι διαχρονικές εξαγγελίες των κυβερνήσεων και των ηγεσιών του υπουργείου Οικονομικών για αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, φαντάζουν κενές περιεχομένου όταν την ίδια στιγμή αφήνουν εκτεθειμένους τους υπαλλήλους στη διαπλοκή και τα συμφέροντα, που στρέφονται εναντίον τους με σωρεία μηνύσεων και απειλών», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Κατά τους ίδιους, γεννά πλήθος ερωτημάτων η επιτηδευμένη στάση ουδετερότητας που επιλέγει η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία όταν οι εργαζόμενοι μηνύονται από μεγαλοφοροφυγάδες επειδή κάνουν τη δουλειά τους (καταλογίζοντας μεγάλα ποσά φόρων) όπου διαπιστώνεται φοροδιαφυγή.

«Είναι προκλητική η στάση της ηγεσίας όταν νίπτει τας χείρας της, μπροστά στις αγωνιώδεις κραυγές συναδέλφων ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και τα νομικά τους τμήματα, υπερασπιζόμενοι μόνοι τους τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά και τους εαυτούς τους, παρότι έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», αναφέρουν σχετικά.

Κατά τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες νομού Αττικής και Κυκλάδων είναι πλέον ξεκάθαρο, πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως ένα απολύτως ευνοϊκό περιβάλλον για τους μεγαλοφοροφυγάδες και τη συνέχιση μιας ιδιότυπης φορολογικής ασυλίας που εδώ και χρόνια απολαμβάνουν.

«Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι οι εξαγγελίες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν αφορούσαν (όπως αφελώς νόμιζαν κάποιοι) τη στροφή των φορολογικών υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά προς τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου», τονίζουν στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ