ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν κατατέθηκε η τροπολογία που θα έβγαζε από την ομηρία 65.000 συνταξιούχους

Δεν κατατέθηκε η τροπολογία που θα έβγαζε από την ομηρία 65.000 συνταξιούχους
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Αν και οι κοινοβουλετικοί συντάκτες ενημερώθηκαν ότι σήμερα θα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας τροπολογία με την οποία επέρχεται αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα και, προφανώς, δεν θα γίνει εντός του Σαββατοκυριακου. 

 

Προφανώς, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας έσπευσαν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το ζήτημα που προέκυψε με τις συντάξεις και προχώρησαν σε μια προσπάθεια ναξεμπλοκάρει την καταβολή περίπου 65.000 συντάξεων, οι δικαιούχοι των οποίων ήταν το τελευταίο δεκάμηνο «όμηροι» του νόμου Κατρούγκαλου.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ζητούσαν επίμονα η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών να μη διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά με βάση την πορεία του πληθωρισμού, όπως ίσχυε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Τελικά η κυβέρνηση υιοθέτησε μερικώς την πρόταση αυτή.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που υπογράφεται από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δηλαδή βάση πληθωρισμού και πως η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, θα διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Με την τροπολογία επέρχονται οι εξής αλλαγές:

  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των αποδοχών των μισθωτών για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των αποδοχών των αυτοτελώς απασχολούμενων για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής του εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενων.
  • Ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής του εισοδήματος βάσει του οποίου υπολογίζεται η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή.

Επίσης, με την τροπολογία προστίθεται εξουσιοδοτική διάταξη δυνάμει της οποίας καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.

Σημειώνεται πως επισήμως σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ομολόγησε την αδυναμία της να διαμορφώσει το συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών προκειμένου να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις, δηλαδή οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων αποχώρησαν από την εργασία τους από τις 13/5/2016 και μετά.

Τέλος, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η παράταση, μέχρι 28.2.2018, ευνοϊκών διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις κάλυψης κοινωνικοασφαλιστικά ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, αλλά πρωτίστως της αναγκαιότητας παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των συμπολιτών μας που υποαπασχολούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ