ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς λευκό καπνό η συνάντηση για τα δημοσιονομικά

Χωρίς λευκό καπνό η συνάντηση για τα δημοσιονομικά

Παραμένουν οι αποστάσεις κυβέρνησης – δανειστών για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα απασχόλησαν από διαφάνηκε από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Η συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και με μια ολιγόωρη διακοπή ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα δεν έδειξε πως έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές κυβέρνησης και θεσμών στα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα. Σε αυτή συζητήθηκαν τεχνικά θέματα ως προς την αναγκαιότητα μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για το 2019.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε μετά τη συνάντηση που σε σχέση με το αφορολόγητο εξετάσθηκε το πόσοι εμπίπτουν σήμερα σε αυτό, καθώς υπάρχει διαφωνία για το πόσοι Έλληνες τελικά πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Για τις συντάξεις είπε πως έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για την ασφαλιστική δαπάνη και δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. «Στο συνταξιοδοτικό εξετάσαμε ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία για το ύψος της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς υπάρχουν διαφορές και στοιχεία που δεν είναι συγκρίσιμα, είπε. Ξεκαθάρισε πάντως πως στη συνάντηση δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης συντάξεων από το 2018.

Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα είπε πως θα υπάρξει περαιτέρω τεχνική εργασία από τα κλιμάκια.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων, λίγο μετά το μεσημέρι και πως τη Δευτέρα το απόγευμα θα γίνει μια επισκόπηση της προόδου.

Να σημειωθεί πως την Τρίτη θα διεξαχθεί το EuroWorking Group το οποίο θα ενημερωθεί για την πρόοδο των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ