ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αύξηση επιτοκίων της Fed στις 15 Μαρτίου

Προς αύξηση επιτοκίων της Fed στις 15 Μαρτίου

Το τέλος του φτηνού χρήματος πλησιάζει για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει στάση αναμονής και να παρέχει άφθονη ρευστότητα στην αγορά τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Σε μια συντονισμένη, όπως όλα δείχνουν, σειρά δηλώσεων των στελεχών της Fed με αποκορύφωμα αυτές της προέδρου Τζάνετ Γέλεν την Παρασκευή, στελέχη της τράπεζας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων. Αυτό αναμένεται να γίνει στην ερχόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Fed που θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου. Μάλιστα, μέσα στο έτος αναμένεται πλέον ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις από τη Fed, η οποία βάζει, όπως όλα δείχνουν, τέλος στην εποχή του φτηνού χρήματος σε δολάρια.

Την ίδια στιγμή, ο Μάρτιο Ντράγκι αντιστέκεται στις εκκλήσεις να κάνει παρόμοια κίνηση και η ΕΚΤ, εκκλήσεις που έχουν ενταθεί μετά την αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 2% – πάνω από τον στόχο που θέτει η τράπεζα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg πιστεύουν ότι ο Ντράγκι θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο πριν να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό, αλλά και πριν επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική. Επίσης, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να μειώσει κι άλλο την ποσοτική χαλάρωση πριν από τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πολλά στελέχη της τράπεζας θεωρούν ότι η πρόσφατη αύξηση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης μπορεί να είναι συγκυριακό γεγονός λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών της ενέργειας από τον Νοέμβριο του 2016 και μετά.

Η Γέλεν από την πλευρά της άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι εάν η τράπεζα καθυστερήσει να ακολουθήσει πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, μπορεί να αναγκαστεί αργότερα να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι θα ήθελε, προκαλώντας πιθανές αναταραχές στην οικονομία. Επίσης, η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί φέτος να προχωρήσει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για νέα ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ