ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόλυτος ο Τόμσεν για το ελληνικό χρέος και η «μπηχτή» για τη Γερμανία

Απόλυτος ο Τόμσεν για το ελληνικό χρέος και η «μπηχτή» για τη Γερμανία
Yotube

«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, στο ίδιο πάνελ με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ενώ ξεκαθάρισε πως τα υψηλά πλεονάσματα θα λειτουργήσουν σε βάρος της ανάπτυξης.

Απαντώντας για την Ελλάδα, ο Τόμσεν ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο» και πως καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους. Ομοίως ξεκαθάρισε πως καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και ερωτηθείς ειδικά για το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ο Δανός ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητούσε στόχο 1,5%.

«Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Μπλανσάρ χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ και εκείνος αποσαφήνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος είπε πως προκειμένου να οικοδομηθεί περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και πως για να γίνει αυτό οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες.

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ σχολιάζοντας αρνητική αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ το χαρακτήρισε και εκείνος ως «χάλι» (mess).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ