ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρός ο Κλάους Ρέγκλινγκ με τους Έλληνες τραπεζίτες

Αυστηρός ο Κλάους Ρέγκλινγκ με τους Έλληνες τραπεζίτες

Εξαιρετικά αυστηρή στάση απέναντι στους Έλληνες τραπεζίτες κράτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνάντηση που είχε στις 7 Μαρτίου στο Λουξεμβούργο με την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ο κ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ Νίκο Καραμούζη, τον αντιπρόεδρο Βασίλη Ράπανο, τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Σπύρο Παπασπύρου, τη Γενική Γραμματέα κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής CFO Βασίλη Ψάλτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece o Γερμανός επικεφαλής του ESM έδειξε επιφυλακτικός στις αναφορές των Ελλήνων τραπεζιτών πως τα ελληνιά πιστωτικά ιδρύματα επανήλθαν σε οργανική κερδοφορία παρά το δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας και ότι διατηρούν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες και απόθεμα προβλέψεων για την επίτευξη των στόχων μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός της επόμενης τριετίας.

Ο ίδιος δεν ανέλαβε καμία δέσμευση έναντι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ δεν επεφύλαξε και κανένα «λόγο παρηγορίας» σε σχέση με τη μείωση των αβεβαιοτήτων και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο CNN Greece γνώστης της συνάντησης.

Να σημειωθεί πως η μεγάλη αβεβαιότητα από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ήδη έχει οδηγήσει στη φυγή καταθέσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 1,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, δηλαδή συνολικά 2,7 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017, ποσό που αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν δεν ολοκληρωθούν πολύ σύντομα οι διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, για τους ίδιους λόγους τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ και άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να μειώνονται.

Τόσο η ηγεσία του ESM, όσο και οι υπόλοιποι θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις των τραπεζιτών σε σχέση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πλέον δυσφορούν με τα διαρκή αιτήματα τους, είτε για τη χορήγηση ειδικών ασυλιών, είτε για λογιστικούς χειρισμούς που ωραιοποιούν τις λογιστικές τους καταστάσεις (βλ. αναβαλλόμενο φόρο), είτε για την απαλλαγή από τη φορολογία των εταιρειών στις οποίες θα μεταβιβάζονται τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Μέρος της δυσφορίας αυτής αναμένεται να εκφραστεί και από την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαρτίου, προκειμένου να έχει σειρά επαφών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ