ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Σε εκκρεμότητα 95.000 παλαιές συντάξεις

ΕΦΚΑ: Σε εκκρεμότητα 95.000 παλαιές συντάξεις
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 95.000 παλαιές συντάξεις. Πρόκειται για συντάξεις που οι αιτήσεις τους είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016 και 55.000 νέες συντάξεις που οι αιτήσεις τους υποβλήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης αγγίζει και τα τρία χρόνια, με την κατάσταση να είναι απελπιστική σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, όπου υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας ψήφισε προ μηνων διάταξη για την αποπληρωμή των 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017 και μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, διαφορετικά, τα κονδύλια χάνονται και θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, περίπου δέκα μήνες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη λόγω της λανθασμένης διαχείρισης του υπουργείου Εργασίας του ζητήματος του δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, τον οποίο τελικά δεν μπόρεσε να καταρτίσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ