ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντισταθμιστικά μέτρα έως 2,7 δισ. ευρώ υπόσχεται η κυβέρνηση για το 2019

Αντισταθμιστικά μέτρα έως 2,7 δισ. ευρώ υπόσχεται η κυβέρνηση για το 2019

Το υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2018-2021 επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να καθησυχάσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει αισθητά το 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων.

Παραδεχόμενη πλέον ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα που υποσχέθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα ισχύσουν μόνον για την υπεραπόδοση που ενδεχομένως επιτευχθεί πέρα από τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους βουλευτές της πως οι δημοσιονομικές της επιδόσεις θα της επιτρέψουν να χορηγήσει μέσω φιλολαϊκών και αναπτυξιακών μέτρων από την 1η Ιανουαρίου 2019 ποσό που θα ξεπερνά το 1,26 δισ. ευρώ και θα αγγίζει ακόμη και τα 2,7 δισ. ευρώ.

Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις

Καθώς η ανησυχία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο λιτότητας των 3,6 δισ. ευρώ εντείνεται χθες διέρρευσε στο Bloomberg από ελληνικές πηγές απόσπασμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2018-2021 το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ το 2017, 3,8% του ΑΕΠ το 2018, 4,3% του ΑΕΠ για το 2019, 4,5% το 2020 και πλεόνασμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ το 2021, χωρίς μάλιστα να ληφθούν υπόψη τα επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ που ζητούν οι πιστωτές για το 2019. Εάν ληφθούν αυτά υπόψη τότε η κυβέρνηση εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% που προβλέπει το Μνημόνιο.

Με τη συγκεκριμένη διαρροή η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το 2019 η δημοσιονομική υπεραπόδοση, δηλαδή ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί και από τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα θα κυμανθεί μεταξύ 0,7% του ΑΕΠ (εάν δεν ληφθούν τα μέτρα λιτότητας που ζητά το ΔΝΤ) έως 1,5% του ΑΕΠ (εάν τελικά ληφθούν), δηλαδή θα δοθούν για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές από 1,26 δισ. ευρώ έως 2,7 δισ. ευρώ!

Απαίτηση για άμεση ενεργοποίηση

Πιο απλά με πρόσχημα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 η κυβέρνηση έρχεται να προσδιορίσει και το ποσό που θα επιστρέψει μέσω των λεγόμενων «θετικών» μέτρων το 2019, παρά το ότι ακόμη δεν έχει συμφωνήσει με τους ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ούτε το περιεχόμενο των αντισταθμιστικών μέτρων, ούτε το χρόνο χορήγησης τους.

Οι δανειστές απαιτούν η ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων να γίνει αφότου επιβεβαιωθούν από τη Eurostat τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018, ήτοι τον Απρίλιο του 2019. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο διεκδικεί έναν μηχανισμό έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων που θα ισχύσει από το τέλος του 2018, ώστε τα «θετικά» μετρά να εφαρμοστούν μαζί με τις μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου από τις αρχές του 2019.

Αυτό, αν και δεν μοιάζει εφικτό, θα κριθεί στις τηλεδιασκέψεις που θα έχουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και θεσμών και εν συνεχεία στις εξ αποστάσεως συζητήσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων που θα διεξαχθούν το πιθανότερο μεθαύριο Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ