ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου κατά 0,25% και ανήγγειλε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017

Πρόκειται για την μόλις τρίτη αύξηση από τότε που η Fed μηδένισε τα επιτόκια το Δεκέμβριο του 2008.Oι δε Κεντρικοί Τραπεζίτες μέλη της Fed ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων σ με 9 ψήφους υπέρ και έναν κατά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και αναμενόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας και στον πληθωρισμό, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα φαίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένα» σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι τάσσονται υπέρ μιας «σταδιακής» αύξησης των επιτοκίων.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ανακοίνωση επισημαίνει πως είναι κοντά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, αλλά προσθέτει πως ο στόχος είναι «συμμετρικός», κάτι που προδίδει την πρόθεση να επιτραπεί στις τιμές να αυξηθούν με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό

Οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν να προβλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2017 και το 2018, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση το Φεβρουάριο. Η Fed αύξηση μόνο μια φορά τα επιτόκια το 2016.

Η μέση πρόβλεψη 45 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg στις 7 με 8 Μαρτίου είναι για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017. Το Φεβρουάριο η μέση πρόβλεψη ήταν για δύο αυξήσεις επιτοκίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ