ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου με θεσμούς 72 ώρες πριν το Eurogroup

Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου με θεσμούς 72 ώρες πριν το Eurogroup

Το μπαράζ τηλεδιασκέψεων μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών των ελληνικών υπουργείων και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών δεν οδήγησε στη γεφύρωση των εκκρεμών ζητημάτων με το ΔΝΤ να παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται τηλεδιάσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) προκειμένου να καταγραφεί η πρόοδος των τελευταίων εβδομάδων στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα γίνει στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Ανώτερος παράγοντας της ευρωζώνης άφησε χθες να εννοηθεί πως δεν αναμένεται να υπάρξουν εντυπωσιακές εξελίξεις κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα και σημείωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν ενδεχομένως και το Σαββατοκύριακο.

Τα μέτρα για τις συντάξεις και οι αλλαγές στα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενέργεια εξακολουθούν να είναι τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση δείχνει πως δεν μπορεί να διαχειριστεί το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα επιφέρει για αυτήν μια επώδυνη συμφωνία.

Δεδομένο είναι το γεγονός ότι ακόμη ένα κρίσιμο ορόσημο, αυτό της συνεδρίασης του Eurogroup της 20ής Μαρτίου, χάθηκε για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ οι ίδιες προοπτικές διαγράφονται και για το ορόσημο του Απριλίου, δηλαδή το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Στις Βρυξέλλες, αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες συμφωνίας και τον Απρίλιο λόγω και της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Έτσι, η επόμενη ημερομηνία-κλειδί είναι η 22η Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ