ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η FAZ διερωτάται για το πολιτικό μέλλον του Ντάισελμπλουμ

Η FAZ διερωτάται για το πολιτικό μέλλον του Ντάισελμπλουμ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Άρθρο το οποίο αναφέρεται στο πολιτικό μέλλον του υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δημοσιεύει στην διαδικτυακή της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία διερωτάται: «Θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup»;

«Και τώρα; Μεγάλος χαμένος των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε το Εργατικό Κόμμα PvDA. Ως συνέπεια ενδέχεται να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στο προσωπικό της νομισματικής ένωσης και συγκεκριμένα στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Πρόκειται για το πρόσωπο που συντονίζει τις συναντήσεις της άτυπης ομάδας της νομισματικής ένωσης, που αποφασίζει, για παράδειγμα, για την εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα.

Επικεφαλής είναι αυτή τη στιγμή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ που ανήκει στο PvDA. Ήδη πριν από τις εκλογές υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι ίσως θα αναγκάζονταν να παραιτηθεί, εάν δεν παρέμενε υπουργός Οικονομικών», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρότι, όπως επισημαίνεται, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει απαραίτητα κάποιον υπουργό Οικονομικών στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί της Ευρωζώνης εκφράζουν την προτίμηση τους σε κάποιον που κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα στη χώρα του.

«Μετεκλογικά βάσανα» είναι ο τίτλος ανάλυσης του Spiegel Online αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία.

«Πριν ξεκινήσει την τρίτη πρωθυπουργική θητεία του (σ.σ. ο Μαρκ Ρούτε) θα πρέπει να βρει πρώτα εταίρους με τους οποίους θα συνεργαστεί. Με τις 33 από τις 150 έδρες που απέσπασε το κόμμα του, απέχει παρασάγγας από την πλειοψηφία» εξηγεί ο αρθρογράφος και προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα τόσο σύντομα. «Ο Ρούτε χρειάζεται τώρα νέους εταίρους και μάλιστα τρεις, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει την πλειοψηφία των 150 βουλευτών. Αυτό ακούγεται περίπλοκο και ο νικητής των εκλογών ανακοίνωσε ήδη ότι θα υπάρξουν μακρές διαπραγματεύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ