ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιέξοδο μετά από 6 ώρες τηλεδιάσκεψης- Η «σύγκρουση» για τον ΕΝΦΙΑ

Αδιέξοδο μετά από 6 ώρες τηλεδιάσκεψης- Η «σύγκρουση» για τον ΕΝΦΙΑ

Με πλήρη διαφωνία σε ασφαλιστικό και εργασιακά ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στην οποία μετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την εξάωρη τηλεδιάσκεψη ανέφερε πως δεν υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και στα αντίμετρα επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαν υποστηρίξει ήδη από χθες κοινοτικές πηγές. «Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε στις συζητήσεις με τους θεσμούς το ασφαλιστικό και τα εργασιακά» ανέφερε.

Κατά την ίδια πηγή έχουν μείνει ανοικτά μόνο 3-4 θέματα που είναι πιο πολύ για πολιτική συζήτηση. «Νομίζουμε ότι μπορούν να λυθούν σε ένα πιο υψηλό επίπεδο. Θα δούμε πώς θα γίνει αυτό στο Eurogroup ή πέριξ του Eurogroup», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα αντίμετρα υπάρχει ζήτημα για το πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, γεγονός που δείχνει πως οι δανειστές διαφωνούν με τη μείωση του φόρου κατά 40%, που ήταν η κυβερνητική πρόταση.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο πρόοδος σημειώθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Κλείσαμε όλα αυτά τα θέματα που θέλαμε, αφήνοντας τα θέματα που νομίζαμε ότι θα είναι δύσκολα» ανέφερε.

Για το ενεργειακό και την επιμονή των θεσμών στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το θέμα δεν καθυστερεί λόγω της Ελλάδος.«Έχει καθυστερήσει όχι επειδή έχουμε τις παλαιές διαφορές, αλλά επειδή μεσολάβησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που πρέπει να τη μελετήσουμε και να την διαχειριστούμε» ανέφερε.

Πλέον η κυβέρνηση οδεύει στο Eurogroup με χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία και με σκοπό να αναζητήσει πολιτική υποστήριξη στα ακανθώδη ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ