ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα 130.000 επικουρικές συντάξεις

Στον αέρα 130.000 επικουρικές συντάξεις

Περίπου 130.000 ασφαλισμένοι αναμένουν έως και 30 μήνες την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Καμία νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει, ως όφειλε, τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μετά την κατάργηση του προηγούμενου τύπου που ίσχυε από το 2013. Τονίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται και 150.000 αιτήσεις για καταβολή κύριας σύνταξης.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι από 1/1/2014 και μετά, βάσει του λογαριασμού της νοητής κεφαλαιοποίησης και προκειμένου να πάρουν επικουρική σύνταξη από 1/1/2015, θα έπρεπε εδώ και 10 μήνες να έχει εκδοθεί απόφαση του υπουργού Εργασίας, έπειτα από γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι. Μέχρι σήμερα, τέτοια απόφαση δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα καμία επικουρική σύνταξη – από τον Ιανουάριο του 2015 – να μην έχει εκδοθεί.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει οικονομική ενίσχυση στο ελλειμματικό Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, το οποίο καταβάλλει τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Ο λόγος είναι ότι βάσει νόμου η επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ θα καταβάλλονται στο εξής μόνο από τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις μηνιαίες εισφορές που θα προσφέρουν οι ασφαλισμένοι - εργαζόμενοι. Μοναδική στήριξη θα μπορεί να παρασχεθεί από τα αποθεματικά του Ταμείου. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος, μέσω επιχορήγησης, όπως γινόταν έως τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ