ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Νίκη των ΗΠΑ κατά της Γερμανίας

G20: Νίκη των ΗΠΑ κατά της Γερμανίας

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο απέφυγαν στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας να δεσμευτούν επίσημα ότι θα κάνουν το παν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού.

Πρόκειται για εξέλιξη που ερμηνεύεται ως νίκη των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να εφαρμόσουν πολιτικές προστατευτισμού, και για ήττα της Γερμανίας και άλλων οικονομιών που βασίζονται πολύ για την ανάπτυξή τους στις εξαγωγές προϊόντων και όχι στην εσωτερική κατανάλωση.

Η συνάντηση του G20 περιγράφηκε ως μια συνάντηση όπου 19 χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συμφωνήσουν σε σημεία - κλειδιά για το εμπόριο αλλά και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τις συνομιλίες όπου απαιτείται ομοφωνία.

Παρά το γεγονός ότι το κλίμα παρέμεινε σε γενικές γραμμές φιλικό, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα για συμφωνία στο μέλλον, η στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για θέματα εμπορίου και κλιματικής αλλαγής προκαλεί ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα, προβληματίζοντας τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες κάνουν μεγάλες εξαγωγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να βάλει φόρο στις εισαγωγές και έχει υποσχεθεί επαναδιαπραγμάτευση όλων των μεγάλων εμπορικών συμφωνιών στις οποίες συμμετέχει η χώρα. Η Ευρώπη φαίνεται τώρα ότι εξετάζει πιο στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα για να θωρακιστεί απέναντι στην αμερικανική εμπορική πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ