ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που τυπώνει η ΕΚΤ πηγαίνει στη Γερμανία

Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που τυπώνει η ΕΚΤ πηγαίνει στη Γερμανία
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γερμανία και ξένους επενδυτές κατευθύνετε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του τυπώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας Μπούντεσμπανκ.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνει την καθαρή πιστωτική θέση της στην ΕΚΤ - στο πλαίσιο του διασυνοριακού συστήματος πληρωμών της Ευρωζώνης Target 2 - η οποία έφθασε τον Φεβρουάριο τα 814 δισεκ. ευρώ.

Παράλληλα σημειώνεται πως τον ίδιο μήνα, οι υποχρεώσεις της Ιταλίας στο Target 2 ανέρχονταν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 386,1 δισεκ. ευρώ, με την Τράπεζα της Ιταλίας να αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε παράγοντες, όπως τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ και το ότι οι Ιταλοί επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Μπούντεσμπανκ, τα κεφάλαια που τοποθετούνται στη Γερμανία δεν κατευθύνονται στη συνέχεια σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων σε αυτά είναι υψηλότερες από ό,τι στη Γερμανία.

Αυτό δείχνει την απροθυμία των επενδυτών να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ασθενέστερες οικονομίες και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στήριξης της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ