ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ναυάγιο» στο Eurogroup - Οι διαπραγματεύσεις πλέον στις Βρυξέλλες όπως το 2015

Νέο «ναυάγιο» στο Eurogroup - Οι διαπραγματεύσεις πλέον στις Βρυξέλλες όπως το 2015
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στην αναβίωση του περίφημου «Brussels Group» προχωρούν κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να επιταχύνουν τις συζητήσεις για μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Όπως ανακοίνωσε μετά το Eurogroup o επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ τις επόμενες ημέρες ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί θα έχουν εντατικές και στοχευμένες συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης (να σημειωθεί πως η ίδια οδός είχε υιοθετηθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 στις τότε διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών, λόγω της τότε άρνησης της ελληνικής πλευράς οι συζητήσεις να γίνονται επί ελληνικού εδάφους και ειδικά στα υπουργεία).

Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε πως το Eurogroup ενημερώθηκε από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μετά τις 20 Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε, έχει γίνει πολύ δουλειά και έχει συντελεστεί πρόοδος, ωστόσο η Ευρωομάδα και οι εμπλεκόμενες πλευρές αποφάσισαν οι συζητήσεις να συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλες προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα πριν από το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου. «Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι όλη η δουλεία θα έχει γίνει ως τότε», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος είπε πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες δεν θα εμπεριέχουν πολιτικές παρεμβάσεις. «Εγώ δεν θα μετέχω σε αυτές. Αλλά όποια εξουσία απαιτηθεί για να ληφθούν αποφάσεις θα τη φέρουμε στο δωμάτιο», είπε ο Ολλανδός υπουργός και είπε πως υπάρχει αφενός ισχυρή πολιτική βούληση και αφετέρου αίσθηση του επείγοντος.

Δείτε το live για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το εάν θα υπάρξουν εκπλήξεις στο θέμα αυτό ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως πρώτα θα απαιτηθεί μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τότε θα συγκληθεί το Eurogroup για να συζητήσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος. «Οι παρεμβάσεις για το χρέος έχουν σχηματοποιηθεί από τον προηγούμενο Μάιο», είπε θέλοντας να καταδείξει πως αυτές θα κινηθούν εντός του πλαισίου που έχει περιγράψει ήδη ο ESM.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως παραμένουν οι διαφορές σε ασφαλιστικό και εργασιακά και ανέφερε πως στο συμβούλιο όλοι επεσήμαναν πως οι καθυστερήσεις θα είναι επιβλαβείς και θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη. «Δεν έχουμε μια διορία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Ωστόσο, θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί εφικτό το να υπάρξει συμφωνία στα ανοικτά ζητήματα», ανέφερε και προσέθεσε: «Είμαστε δεσμευμένοι ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια λύση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μετά τις 20 Φεβρουαρίου και ειδικά στις συναντήσεις των Αθηνών υπήρξε πρόοδος. Προσέθεσε δε πως είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η δουλειά πως το ιδανικό θα ήταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση πριν τον Ιούλιο.

Σε ερώτηση για το δάνειο που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα ο Ρέγκλινγκ είπε πως είναι σύνηθες χώρες που έχουν δανειστεί από το ΔΝΤ να λαμβάνουν δάνειο και από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα τέτοιο δάνειο θα έχει επίπτωση στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και στα δημοσιονομικά μεγέθη ο επικεφαλής του ESM απεκάλυψε πως ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενημέρωση για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ